9 tipp házimunkára ovis gyermekünkkel

házimunka ovisokkal

 

Gyermekünket, ahogy tanítgatjuk járni, beszélni, enni, úgy segíthetünk neki elsajátítani a mindennapi, ház körüli teendőket is. Érdemes ebbe rendszert vinnünk és nem csak kampányszerűen megkérni, na… már most akkor azonnal segíts anyának elpakolni! Szokja csak meg szépen, hogy bizonyos dolgokat rendszeresen el kell otthon végezni, és ahhoz, hogy mindig (vagy legalábbis általánosságban) rend és tisztaság legyen.

 

 

Azért abba is gondoljunk bele, hogy ha ovis korban megszokja, hogy rendet tartson maga körül, hogy besegítsen rendszeresen a teendőkbe, akkor kamaszként már valóban segítségünkre lehet, hiszen természetes lesz neki. 15-16 évesen elkezdeni vele veszekedni, hogy segítsen nekünk, az már nehezen elképzelhető, hogy működni fog.

 

Miért fogjuk be a házimunkába a gyermekünket?

 

Azért, hogy legyen számára természetes, hogy segít nekünk, hogy rendben tartja a dolgait, hogy bizonyos dolgok nem csak úgy „lesznek”, hanem meg kell dolgozni értük. Ha ezt már kis korban megtanulja, akkor jobban fogja becsülni, a mi folyamatos munkánkat is.

Nem beszélve arról is, hogy ha látja, hogy macera előszedni a porszívót, felporszívózni, elrakni, akkor legközelebb talán nem tányér nélkül rohangál majd a sütivel, körbemorzsázva mindent.

 

A közös ténykedést egyébként mókának is felfoghatjuk, nem pedig kényszernek vagy munkának, így a végén azt vehetjük észre, hogy jól szórakozunk együtt. Ez is egy lehetőség a közös időtöltésre, ami elveszik, ha mi takarítunk a gyermekünk meg közben a mesét nézi egyedül.

 

Miben tud segíteni a kis ovis nekünk?

 

Porszívózás, felmosás, törölgetésházimunka ovisokkal

 

A porszívó érdekes szerkezet egy gyereknek, az a megfigyelésünk, hogy inkább mókának tűnik az egész, mint munkának. Megkérhetjük, hogy a saját szobájában porszívózzon fel ő. A saját kismotor lemosása is inkább játék, minz nehéz feladat.

 

Háziállatok etetése, itatása

 

Amelyik családnak háziállata van, ott a gyermek napi szinten tapasztalhatja meg, hogy az állattartás mekkora felelősséggel is jár. Bízzuk a legkisebbre például azt, hogy minden nap adjon friss vizet a házikedvencnek.

 

Kertészkedés, virágok öntözéseházimunka ovisokkal kertészkedés

 

A virágok ültetése, öntözése még a kedveltebb házimunkák közé tartozik. Ki lehet nevezni virágot, ami csak a gyermekünké. Az ő kis élőlénye, amit minden nap ápolni kell, különben elhervad.

 

 

Sütés, főzésházimunk ovisokkal, főzés

 

Egy vasárnapi sütemény készítése talán a legkedvesebb közös „házimunka”. A tészta keverése, gyúrása, nyújtása, szaggatása a kézügyességet is fejleszti, de persze a legjobb benne a kóstolás újra és újra.

 

Mosogatás

 

Ízlése válogatja, van olyan felnőtt is, aki szeret mosogatni, hallottunk már ilyenről is..:) Sok családban van mosogatógép, de ki tudja, hátha a gyermekünk éppen ebben leli majd örömét.

 

Pakolás

 

Valószínű a legkevésbé szeretett házimunkáról van szó. Mert persze, hogy óriási élmény előszedni a játékokat, önfeledten játszani, de mi öröm van abban, hogy vissza is tegye? – ezt kellene épp érvekkel megmagyarázni.

Itt próbálhatunk azzal érvelni, hogy ha szépen rendben tartja a játékokat, akkor ha legközelebb nekiülünk, és mondjuk állatkertet építünk, akkor ha a Dupló állatok egy dobozban vannak, nem kell áttúrni az összes dobozt ahhoz, hogy játszhassunk. Ez igaz a társasjátékokra, kártyákra is. Ha keresgéléssel telik a játék idő, az korántsem annyira vicces, mint rögtön belemerülni a játékba. Érdemes vennünk néhány dobozt és rendszereznünk a játékokat. Így sokkal könnyebb lesz elpakolni és rendet tartani is.

 

Mosás, teregetés, szennyes ruhák kezelése

 

Ezek közül talán a mosószer, öblítő adagolása tetszhet a legjobban nekik. Ha van saját kis szennyes kosara is, amibe csak az ő holmijai vannak, és erre a kosárra esetleg ragasztunk vicces matricákat is, akkor talán nagyobb kedvvel fogja beletenni a levetett ruhákat és nemcsak szanaszét dobálni.

 

Mosdó kitakarításaházimunka ovisokkal takarítás

 

Minden, ami vizezés és pacsálás, az tetszik a gyerekeknek. Az, hogy ezt egy kis szivaccsal és tisztítószerrel kell végezni, annyira nem is tűnik nagy melónak.

 

Ágyazás, ágyhúzás

 

Míg anya áthúzza a paplant, addig övé a kispárna. A hétköznapi reggeli rohanásban, amikor csak éppen, hogy felbír a család öltözni, bepakolni és elindulni, akkor, mondjuk, nem tűnik ez olyan égetően sürgős feladatnak. Talán hétvégén azért, mégis kivitelezhető, hogy szép, rendezett legyen napközben az az ágyikó.

 

Legyen a házimunka egy része inkább közös, minőségi időtöltés nevetéssel, viccelődéssel, beszélgetéssel egybekötött mókázás, mintsem nyűgös macera. Próbáljátok ki!

 

 

Korosztály: