Fessünk színes, állatkás kavicsokat!

kavicsfestés

 

Kavicsok gyűjtésével és festésével akár egy egész napot is el lehet tölteni. A megfelelő méretű kavicsok beszerzése már önmagában jó kis feladat, a Duna-part akár jó helyszín is lehet ehhez. A kavicsfestéshez lapos, sima felületű köveket keressünk. A nem megfelelő kavicsok valószínűleg a folyóba dobva végzik. A kövek dobálása valamiért megunhatatlan móka, néhány év alatt a kis pandák akár több köbméter kavicsot is képesek visszatermelni a folyómederbe.


Az összegyűjtött lapos köveket otthon mossuk meg, és érdemes egy lábosba téve, néhány percig forralni is őket, hogy a szennyeződéseket maradéktalanul eltávolíthassuk róluk.

A kavicsfestéshez szükséges eszközök:

  • kavicsfestéslapos, sima felületű kövek
  • kontúrfesték (tubusos, üvegfestéshez használható, hobby boltban kapható)
  • fényes üvegfesték

Azért üvegfestéket ajánlunk hozzá, mert tartósak, a kontúr kicsit domború felülteűre szárad, a színes üvegfesték pedig szép, fényes felületet eredményez.

 

A kavicsfestés folyamata:

  • Tisztítsuk meg a köveket!katica festett kő
  • Rajzoljuk elő ceruzával a kövön a kívánt formát! (általában az állatos formák a legsikeresebbek)
  • A kontúr festékkel rajzoljuk körbe a körvonalakat és hagyjuk megszáradni! A kontúr száradása kb. fél óra.
  • Egy ecsettel szépen színezzük ki az állatkát! Az üvegfesték szín száradási ideje kb. fél nap, erre az időre tegyük félre, különben ha a kíváncsi kezek belenyúlnak és ujjlenyomatos, maszatos lesz a kő.

 

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis mit lehet játszani a színes kavicsokkal? 

A kisebbek a kedvenc állataikkal- akár a plüssfigurákkal-különböző jeleneteket, párbeszédeket tudnak eljátszani (szerepjáték), amibe természetesen mi is csatlakozhatunk. Lehet a köveket gyűjteni, egy kincses dobozba és ki-bepakolászni. Megszámolhatjuk együtt a gyűjteményt, így a számolás is izgalmasabbá tud válni. 

 

Egyszerű memóriajáték lehet egy háromévesnek, ha kiteszünk néhány állatkás követ, megkérjük a gyermeket, hogy csukja be a szemét és az egyik követ lefordítjuk. Majd megkérdezzük tőle, hogy melyik állatka bújt el. Azt is játszhatjuk, hogy lefordítjuk az összes követ mintával lefelé, és a gyermeknek kell egyesével kitalálni, hogy melyik bagoly festett kőkövön, melyik állatka található. Amelyiket kitalálta rakjuk féélre. Néhány kör után, már a kő színe, formája alapján tudni fogja, hogy melyik mit takar.

 

A nagyobb tesók, a kedvenc köveiket akár az iskolába is magukkal vihetik kabalának. A szépen sikerült kövekkel díszíthetjük a gyerekszobát, fürdőszobát is. Gyerekzsúrra a kis vendégeknek egyedi meglepetéssel kedveskedhetünk, ha a kedvenc állatkáikat ábrázoló köveket készítjük el nekik.

 

A kavicsfestéshez ajánlott életkor:

  • A kavicsok gyűjtésében már a kis 2 évesek is nagy örömüket lelik. 
  • A kifestésükben ha van nagyobb (6 éves kor fölötti) tesó is tud segíteni, így ez az egész családnak jó móka lehet.

 

hernyó festett kőJó kavicsvadászatot és festést!

 

 

 

  

 

suszti festett kő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

teknős festett kő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pingvin festett kő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

süni kavics

 

 

 

 

 

 

 

 

polip kavics

 

 

 

 

 

 

 

 

cica kavics

Korosztály: