Kreatív eszköz ajánló- a kézügyesség fejlesztése kreatívan

színes ceruzák, kreatív eszközök

 

Az iskola előtti években nagy jelentősége van a kézügyesség fejlesztésének. Az egyik legjobb módja ennek a rajzolás, festés, kreatív alkotómunka. Milyen rajzeszközökkel hozhatjuk meg a kedvet az alkotáshoz? Összeállításunk segít a választásban. Melyik a jó ceruza, festék, zsírkréta?

 

 

Színes ceruza

 

Herlitz Trilino színes ceruzák

A jó minőségű ceruza ismérve, hogy nem törik ki könnyen a hegye, így az erős nyomást és az esetleges leejtést is jól bírja. A Herlitz vastag Trilino háromszögletű színes ceruzái jól illenek a kis kezekbe is, és nagyon szép színekkel fognak. A Herlitz ceruzái jól bírják a kiképzést, így bátran ajánljuk őket.

Ha olyan ceruza készletet veszünk, amiben fehér szín is van (Pl. Herlitz lakozott hárs színes ceruza készlet), még változatosabb képek alkothatók.  Szerezzünk be néhány vastagabb kartonpapírt sötét színekben (pl. fekete, bordó, sötétzöld). A sötét papírra a fehér ceruzával nagyon érdekes képek készíthetők.

 

 

Akvarell ceruza

 

Herlitz akvarell színes ceruza

A Herlitz akvarell ceruzával készített rajzok azért különlegesek, mert egy ecset és egy kis víz segítségével a ceruzarajz, festménnyé varázsolható. Az akvarell ceruzák használata egyszerű. Az elkészült ceruza rajzot vízbe mártott ecsettel kell átkenni, és így vízfesték hatás érhető el. A technikák keverésével, például, ha csak a rajz egy részletét festi át a gyermek a vizes ecsettel, még egyedibb rajzok készíthetők.

 

 

Zsírkréta

 

Zsírkrétával nagyon szeretnek rajzolni a gyerekek, élvezik, hogy könnyen csúszik a papíron. A Crayola háromszög alakú zsírkrétáit kényelmes megfogni, nem morzsolódnak, folyamatosan, és élénk színekkel fognak. Zsírkrétából is van vastagabb, nagyobb méretű, mellyel Crayola Jumbo óriás zsírkrétanagyobb felületek színezhetők. A 3 éves körüli gyerekeknek érdemes a vastagabb zsírkrétákkal (pl. Crayola Jumbo) kezdeniük.

 

 

 

Akvarell zsírkréta

 

Pelikan akvarell zsírkrétaZsírkrétából is létezik akvarell típusú (ilyen a Pelikan akvarell zsírkréta), mely az akvarell ceruzához hasonlóan működik. Vagyis a kész zsírkréta képet egy vizes ecsettel kell átkenni és így vízfesték hatású képet kapunk. A Pelikan akvarell zsírkrétái henger alakúak, és ragyogó színekkel fognak.

 

Filctoll

 

Filctollakból a vékonyabb hegyűeket (pl. Herlitz M-es filctoll) a már gyakorlottabb gyerekeknek ajánljuk, akik már pontosabban, pl. vonalon belül színeznek. A vastagabb hegyű filctollakkal (pl. Herlitz Pretty Pets filctollak) nagyobb felületek színezhetők, és a kisebb, 3 év feletti korosztálytól már használhatók. A Herlitz dupla hegyű filctollkészletében a filcek dupla heggyel rendelkeznek. A filctollak mindkét oldala használható színezésre, különbség csak a hegyvastagságban van. A készlethez tartozó plusz egy mágikus filc segítségével bármelyik szín elvarázsolható, a narancsból például rózsaszín, a sárgából piros lesz.

 

Herlitz dupla hegyű filctollak

 

 

Festés vízfestékkel

 

A gyengébb minőségű vízfestékek nagyon halványan fognak, így a vízfestékből is érdemes a jobb minőséget választani. A Herlitz festékei jól fednek, így nem okoznak csalódást.  A kisebbeknek 3 éves kortól a Herlitz extra nagy festék gombos vízfestékét, nagyobbaknak a 12 színes Herlitz vízfestéket ajánljuk.

 

 

Festés temperávalfesték paletta

 

A tempera inkább már a 6 éven felülieknek való. A temperához festék palettát is hasznos beszerezni. A paletta mélyedéseibe érdemes a festés előtt a szülőknek kinyomni annyi temperát, amennyi várhatóan elég lesz. Így megakadályozhatjuk, hogy egy festés alatt kifogyjanak a színek. A palettában kényelmesen keverhetők egymással a festékek, a végén könnyen elmosható a műanyag festékpaletta.

 

 

Különleges, csillogó tempera

 

csillogó tempera

Minden, ami csillog nagy népszerűségnek örvend a gyerekek körében.  A csillogó tempera készlet 6 féle színű, csillogó festéket tartalmaz: ezüst, kék, rózsaszín, zöld, piros, és arany színekben. 

 

 

 

Ujjfestékek

 

ujjfestékA tégelyes ujjfestékek használhatók a klasszikus kézzel történő mázgálásra, ami garantáltan tetszeni fog a gyereknek, de egy festékpalettára adagolva normál festésre is használhatók. Ujjfestékek közül hagyományos színű (piros, kék, sárga, zöld) vagy kifejezetten lányos (rózsaszín, pink, lila) árnyalatú készletet is találunk.

 

Alkotás színes papírokból, kartonokból

 

Színes papírokból mindig érdemes az otthoni kreatív dobozban tartani. Számtalan dologra használhatók. Ki lehet vágni belőlük formákat és felragasztani egy nagyobb papírra. Térbeli alkotásokat lehet belőlük létrehozni, ezekhez a vastagabb barkácskaton papírok a jók. Készíthetünk közösen például egy kis várost házakkal, vagy erdőt fákkal, vagy ami éppen eszünkbe jut. 4-5 éves kortól próbálkozhatunk egyszerűbb origami állatokkal, formákkal is, ehhez ajánljuk a színes origami lapokat

 

Nagy papír a nagy alkotásokhozzsírkréta rajz

 

A háztartási csomagolópapír sokrétűen használható a kreatív munkákhoz. Kiválóan alkalmas óriási műalkotások alapjaként, lehet rá festeni, nyomdázni, ragasztani. Óriás plakátokat is készíthetünk belőle, de krumpli nyomdával kidíszítve gazdaságos csomagolópapírnak is kiváló.

Védő, takaró papírnak is alkalmas, így elkerülhető, hogy festéskor, kézműveskedéskor az asztal legyen csupa festék, gyurma, ragasztó. Rajzolhatunk rá akár egy egész várost, utcákkal, épületekkel, táblákkal és akkor kiválóan lehet a kisautókat rajta tologatni. Az otthoni játék kisállatoknak festhetünk rá kertet, mezőt, erdőt, tengert, állatkertet. Vagy akár a saját lakásunkat, házunkat is rárajzolhatjuk, ahol babákkal, figurákkal jó kis jeleneteket is eljátszhatunk.

 

 

Egy-egy új kreatív eszközzel meghozhatjuk a kedvet a kézműveskedéshez. A szülői, nagyszülői aktív közreműködés, egy-egy új technika mutatása ébren tarthatja a gyermek lelkesedését.

 

 

Korosztály: