A legjobb linzer recept karácsonyra a Déditől

legjobb linzer recept

 

Karácsonykor mi mindig készítünk linzert. Azt az igazi, Dédi féle linzert. Ahogy a meleg sütőből kiárad az édeskés sütemény illata, azt a hangulatot, semmi sem tudja felül múlni. A sütemény készítésben, természetesen a lelkes kis kukták is tudnak segíteni nekünk. Most az eredeti Dédi féle receptet szeretnénk megosztani veletek.

 

Linzer tészta recept a Dédi receptkönyvéből

Hozzávalók:

  • 50 dkg lisztlegjobb linzer recept
  • 18 dkg sertés zsír (igen-igen zsír, ne tessék sokkot kapni, ez a Dédi receptje, és így lesz finom)
  • 18 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag sütőpor

 

Mérjük ki az alapanyagokat, és tegyük egy keverőtálba. A zsírt olvasszuk meg, úgy egyszerűbb dolgunk lesz. Kezdjük el a tésztát összekeverni, gyúrni. Ha túlságosan morzsálódik egy kis (max. 1 dl tejet öntsünk bele). A tészta összegyúrása kicsit időígényes, és eleinte teljesen úgy tűnik, hogy nem fog összeállni. Legyünk kitartóak, kézzel is dolgozzuk össze alaposan. Ha nagyjából összeállít, tegyük a hűtőbe, pihenni egy órát. (Ezt a lépést ne hagyjuk ki, bármekkora is az izgalom.)legjobb linzer recepet

Melegítsük elő a sütőt, 180 fokra. Nyújtsuk ki a tésztát fél cm vastagra. Jöhet a szaggatás, ami a gyerekek számára a legélvezetesebb feladat.

Helyezzük sütőpapírra a tésztákat és mehetnek a sütőbe. A sütésnél figyeljük az órát, kb. 12-13 percig kell csak sütni. Ha a tészta már elkezd enyhén barnulni, az már sok neki.

Vegyük ki a sütőből kb. 13 perc után, és tegyük félre hűlni, hamar meg fognak keményedni, még ha elsőre kicsit nyersnek és lágynak tűnnek is. Ha elválnak rendesen a sütőpapírtól, akkor már jók.

Még langyosan lehet beléjük pl. csokiba mártott mazsolát nyomkodni. A meleg tésztában a csokis mazsola kicsit felpuhul, és hmm... isteni lesz!

Érdemes lezárt dobozban tartani őket, hogy ne száradjanak ki.

Persze lehet a klasszik lekváros változatot is készíteni. A sütik tésztájának a felét lyukasszuk ki a közepükön, az alsó részüket kenjük meg lekvárral, így tegyük a sütőbe.

A sütés-főzés nagy élmény a gyerekeknek, fiúknak-lányoknak egyaránt. Igazi ünnepi hangulatot teremt!

Kellemes ünnepeket és békés ünnepi készülődést kívánunk nektek!

 

legjobb linzer recept

 

Korosztály: