Milyen játékot válasszunk újszülött kortól 2 éves korig?

Játékötletek 0-2 éves korig

 

Játékokból olyan hatalmas a kínálat, hogy úgy érezzük, elkél a segítség a szülőknek, nagyszülőknek, barátoknak a választást illetően. Összeállításunkkal segítünk tippeket adni, hogy újszülött kortól 2 éves korig milyen játékot érdemes beszerezni. Olyan játékokat szedtünk össze, amelyekkel nagy részben sokáig (akár több évig) is lehet játszani, és amelyek fejlesztik a gyerekek készségeit.

 

 

 

Játéktippek 0-2 éves korig:

 

 

Újszülötteknek:felfújható csörgős játszóhenger

 • puha állatok, bábok
 • csörgők
 • felfújható csörgős játszóhenger (Pandatanoda tipp! A henger fejleszti a kicsi kézügyességét és mozgáskoordinációját. A felfújható bébi henger nagy segítség az első lépések megtételénél. A henger belsejében lévő csörgők folyamatos mozgásra ösztönzik a gyermeket. A csörgős hengerrel még akár 3 éves kor után is jól tudnak játszani a gyerekek. A nagyobbak imádják dobálni, rázni, szaladni utána.)
 • húzogatható játékok
 • puha plüss házikó bepakolható állatokkal
 • rágóka  (Inkább ezeket rágják, mint a kiságy szélét…)

 

Játékok 1 éves kortól:

 

Szem-kéz koordináció fejlesztéséhez:Mókás dobozépítő (Djeco)

 • építőkocka (Az egyik legjobb játék, mely számos lehetőséget rejt magában. Eleinte a színek, formák megismerésében segít. Később évekig lehet építkezni velük egyre változatosabb, bonyolultabb épületek alkotásával.

 

 • építő dobozok (Pandatanoda tipp! Egymásra tehető különböző méretű mintás dobozok, nagyon aranyos mintákkal. Az építés élményén túl, a kedves, változatos minták az állatok, gyerekrajzok, számolni való formák elbűvölik a kicsiket, ráadásul, teret engednek ahhoz, hogy meséljünk róluk. A különböző méretű dobozok helyes sorrendben való felépítése nem is egyszerű feladat, sok gyakorlást igényel.

 

 • Montessori torony (Különböző méretű karikák rúdra fűzve. Kezdetben még az is kihívás, hogy a gyermek a rúdra ráfűzze a karikákat. Később a kisebb-nagyobb méretek közti különbségeket is jól lehet vele gyakorolni.

 

 • Montessori toronyfogantyús puzzle-ok (Első lépésben a minták, képek megfigyelése is leköti a gyermeket. Ahogy fejlődik kézügyessége és gondolkodása, fokozatosan eljut addig, hogy a megfelelő helyre illessze a formákat. Még akár a kis ovisok is szeretik elővenni a játékot, mert nagy a sikerélményük vele, hogy gyorsan ki tudják rakni. Ha többféle ilyen játékunk van, a nagyobbaknak összekeverhetjük az elemeket, hogy nehezítsük a játékot.

 

 

 

Mozgásfejlesztő játékok:

 

 • húzogatható játékok
 • mászó henger
 • sátor, házikó
 • Totyogó sárkánysok kis színes műanyag labda (Ezek olyan labdák, mint a játszóházakban. Egy lavórba öntve a labdákat bele lehet ültetni a gyermeket. Óriási lelkesedéssel fogja túrni a labdákat, kiborítani, pakolászni.)
 • totyogó állatok (Amint biztosan tud járni a gyerek, jó móka számára a totyogó állatok tologatása. Állandó mozgásra készteti őket, jól lehet kültéren, de akár a lakásban is használni őket.)
 • labda (Többféle méretben érdemes labdákat beszerezni. A nagyobb, standlabdákkal a labdák elkapását lehet jól gyakorolni, a kisebb pl. teniszlabdákkal célba dobást lehet játszani, akár egy vödörbe, lavórba.

 

Kézügyesség fejlesztése:

 

 • marokzsírkréta, színezőgömbCsavargatható játékok (Műanyag vagy fa, akár idősebb gyerekeknek szánt játékok csavarozható elemei. pl. szerelő készletből csavarok és hozzá való anyák.)
 • Gyurma (Hosszú évekig szeretnek gyurmázni a gyerekek, ami kiváló lehetőség a kézügyesség, az ujjak, a kreativitás fejlesztéséhez. Fontos, hogy amíg a gyerek mindent a szájába vesz, ne hagyjuk egyedül a gyurmával!)
 • Vastag zsírkréta, marokra fogható zsírkréta, vastag színes ceruza az első firkálásokhoz (bocsánat, alkotásokhoz.)

 

 

autók a lejtőn

 

Nagyon népszerű fiúk és lányok körében is az Autók a lejtőn játék. A kicsiknek még az is kihívás, hogy a pályára illesszék a kisautókat, de annál nagyobb az örömük, amikor látják, hogy sikerült, az autók elindulnak és végigmennek a pályán. A maga egyszerűségében, mégis nagyon szórakoztató ez játék. Még a kis ovisok is tudnak rajta kísérletezni, például élvezettel próbálgatják, mi történik ha nem autókat, hanem kislabdákat indítanak el rajta.

 

Kommunikáció, szókincs fejlesztése:

 

 • képes könyvek, keménytáblás könyvek, verses könyvek
 • ABC kártyabábok, ujjbábok (Rövid jeleneteket játszatunk el a bábok segítségével. Választhatunk a gyermek számára ismerős témákat, pl. mesélhetünk a családról, állatokról, az orvosokról, közértről. Minél több témát veszünk elő játékos formában, annál több lehetőség nyílik az új szavak, fogalmak megtanulására.
 • ABC kártya (Az egészen kicsi gyermekek (1 éves kor körüliek) részére is érdemes megvenni a kártyákat. Miért? Gyakorolhatjuk vele az állatok, tárgyak nevét! Megmutatjuk neki a kártyát: Nézd ez a róka! Ez a kutyus! Nemsokára elé tehetünk 3 (később több) kártyát és megkérdezhetjük tőle. Melyik a róka? Egy kis gyakorlással, de meg fogja tudni mutatni. Ezzel az egyszerű játékkal megismertethetjük vele az állatok, tárgyak nevét. Játékosan fejleszthetjük a szókincsét. A kártyákat egyedül is szeretik pakolászni, forgatni, nézegetni, csak győzzük utánuk összeszedni…J

 

Érdemes megjegyezni, hogy játszani is meg kell tanítani a gyermeket! Ehhez pedig sok türelem szükséges, és rá kell szánni az időt a közös, minőségi játékra. A gyermekünk utánzás útján rengeteget tanul, így ahogy látja, hogyan építünk, csavarunk, rajzolunk, gyúrunk, beszélünk, úgy ügyesedik, fejlődik. Nem elég csak megvenni a játékot. Játszunk együtt minél többet!

Korosztály: