Színes só-liszt gyurma

színes só liszt gyurma

 

A gyurmázás már 2 éves kortól jól leköti a gyerekeket, és segít a kézügyesség fejlesztésében is. A klasszikus só-liszt gyurma továbbfejlesztett változata az alábbi saját fejlesztésű színes só-liszt gyurma. A só-liszt gyurma azért nagyon jó, mert olcsó alapanyagokból elkészíthető, és sokszor újra lehet használni.

 

 

 

Hozzávalók a színes só-liszt gyurmához:

színes só-liszt gyurma

  • 20 dkg fehérliszt
  • 20 dkg só (fehér színű, aprószemű)
  • 1,5 dl víz
  • 2 evőkanál étolaj
  • ételfestékek (piros, kék, sárga, zöld)

 

 

A színes só-liszt gyurma elkészítése:

 

színes só-liszt gyurmaKeverjük össze egy tálban a lisztet, sót, vizet és az olajat. Dolgozzuk jól össze a masszát, amíg a megfelelő állagú tésztát nem kapjuk. Ha úgy látjuk, hogy még száraz a tészta, kicsit vizezzük be a külsejét és gyúrjuk tovább. Ha kész a gyurmánk, válasszuk 4 egyforma részre. Most következik a színezés! A kb. 10 dkg-os gyurma darabot tegyük egy külön üveg vagy porcelán tálba. Ehhez a mennyiséghez két teáskanál ételfestéket adjunk. Kezdjük el összedolgozni a festékkel a masszát. Ehhez használjunk kanalat! Az ételfesték higítatlanul megszínezheti a kezünket, ezért csak akkor nyúljunk hozzá kézzel a gyurmához, ha már jól eldolgoztuk a színt a masszában. Miután eldolgoztuk a festéket már nem fog fogni a gyurma, így a gyermek kezét sem fogja megszínezni. Hasonló módon készítsük el a többi színű gyurmát is, és kezdődhet a játék!

A 4 színű gyurma elkészítési ideje kb. 40 perc, így azt javasoljuk, hogy alvás időben, vagy amikor magunk vagyunk, akkor készítsük el a gyurmát. Ha "natúr" só-liszt gyurmát készítünk, abban jól tudnak segíteni a kicsik is, de ha festjük is, akkor a türelmetlenkedés, és festékbe nyúlás elkerülése érdekében inkább készítsük el előre mi. 

 

színes só-liszt gyurma

A játék végeztével, ha folpackba és műanyag dobozba elcsomagoljuk a gyurmát, akkor jól használható lesz még sokáig. Ha legközelebb kicsit száraznak véljük, a felületét kenjük be egy kis vízzel, vagy olajjal és gyúrjuk át újra. Ha pont az ellenkezője történik és túl vizes állagú lesz, akkor egy kis lisztbe forgassuk bele, gyúrjuk át a kívánt állagig.

 

Hasznos kiegészítőket, gyurmázáshoz való kellékeket találsz a webáruházunkban!

 

Jó gyurmázást!

 

színes só liszt gyurma

 

Korosztály: