Ültessünk napraforgót!

napraforgó ültetése

 

Itt a jó idő a tavasz, ami kiváló lehetőség a kertészkedésre. Azóta, hogy olvastuk a Bogyó és Babócában a napraforgós részt, megfogadtam, hogy tavasszal ültetünk mi is napraforgót. A gyerekek nagyon tudnak lelkesedni a kertészkedésért, főleg ha érzik, hogy ők is aktívan részt vettek a folyamatban. Hatalmas örömmel tudnak rohanni a cseréphez, növényekhez és nézegetni, hogy hogyan fejlődnek a virágaik.

 

Az ültetésbe, a mag kiválasztásba, ásásba, locsolásba vonjuk be aktívan a gyermekünket is. Nagy örömmel fog segédkezni!

Az ültetés folyamata ott kezdődik, hogy… végy egy csomag napraforgómagot! Érdemes kifejezetten nagytányérú dísznapraforgót keresni a kertészetekben, gazdaboltokban. Április közepe, május eleje megfelelő időszak lehet az ültetéshez.napraforgó ültetése

Vegyük figyelembe az ültetéskor, hogy a napraforgó akár 2 méter magasra is megnőhet. Ha a szabadföldbe ültetünk, akkor egymástól 40 cm-re ássuk el a magokat. Ha cserépbe, akkor jó nagyot válasszunk, mert ha megnőnek a virágok, könnyen felborulhat a cserép.

Locsoljuk rendszeresen és várjuk szépen, amíg kinő!

A kertészkedés nagyon hasznos, mert egyrészt addig is a jó levegőn van a gyermek, másrészt megtapasztalja a növények fejlődésének folyamatát, és ezáltal tisztelni is fogja a környezetet.

Ne felejtsük el neki megmutatni, elmagyarázni a napraforgó részeit és a növekedését.napraforgó ültetése

A napraforgó egynyári növény. A magja ültetés után kicsírázik, gyökeret ereszt. Gyökerei mélyre nyúlnak, ezáltal szívják fel a vizet. A szára magasra nő. Levelei nagyméretűek, szív alakúak. Virágának peremén fészek-pikkelyek találhatók. A fészekvirágzat szélén vannak a rovarok csalogatására szolgáló, sárga, nyelves virágok. A tányér közepe felé haladva, szabályos körökben helyezkednek el a hímnős csöves virágok, amelyekben a porzók előbb érnek, mint a bibe. Ezért a napraforgókat kölcsönös beporzással, rovarok termékenyítik meg. A napraforgó magjából olajat készítenek, amit gyakran használunk a konyhában sütéshez.

 

Jó kertészkedést!

Kertészkedeni szeretnétek? Ajánlhatunk egy jó kis kertész készletet? Kattints a képre! Nagyon aranyos és ráadásul masszív is , mert az eszközök feje fémből készült.

napraforgó ültetése

 

 

 

 

 

napraforgó ültetése

Korosztály: