1,5-3 év

Fessünk színes, állatkás kavicsokat!

kavicsfestés

 

Kavicsok gyűjtésével és festésével akár egy egész napot is el lehet tölteni. A megfelelő méretű kavicsok beszerzése már önmagában jó kis feladat, a Duna-part akár jó helyszín is lehet ehhez. A kavicsfestéshez lapos, sima felületű köveket keressünk. A nem megfelelő kavicsok valószínűleg a folyóba dobva végzik. A kövek dobálása valamiért megunhatatlan móka, néhány év alatt a kis pandák akár több köbméter kavicsot is képesek visszatermelni a folyómederbe.


Korosztály: 

Montessori-féle nevelés, Montessori játékok

Montessori játékok

 

Montessori nevéről a legtöbb embernek a Montessori torony játék jut az eszébe. Ez az a torony, amelyre különböző méretű és színű karikák húzhatók rá. Maria Montessori nevéhez azonban nem csak ez az egyféle játék, hanem egy nevelési- pszichológiai irányzat is tartozik, ami számunkra is nagyon szimpatikus. Kicsit utánajártunk a Montessori munkásságának és tényleg nagyon érdekes…

 

Korosztály: 

Rajzolás az aszfaltra

aszfaltkréta játék tippek

 

Ha szép az idő, nem kell a szobában gubbasztani, a legjobb a gyerekekkel a szabad levegőn lenni. A rajzolásról, alkotáskor ilyenkor sem kell lemondani, mert az aszfaltkrétákkal pompás rajzokat lehet készíteni az udvarra, járdára. 

 

 

Korosztály: 

Szappanbuborék házilag

szappanbuborék házilag

 

Szappanbuborékot fújni jó móka, már olyan 2 éves kortól egy kis segítséggel akár egyedül is úgy-ahogy sikerül. Viszont a gyári szappanbuborék folyadékok általában nagyon hamar el szoktak fogyni. Főleg ha a kis pandánk a buborék utáni hajsza közepette hirtelen futásnak ered, vagy ha a nagy igyekezetében jobbra néz, bal kezéből már borul is ki a tartály... és még sorolhatnánk. Ilyen esetekre, hogy elkerüljük a teljes kétségbeesést, jó ha van otthon pót szappanbuborék folyadékunk, amit könnyedén mi is elkészíthetünk.

 

Korosztály: 

Ültessünk napraforgót!

napraforgó ültetése

 

Itt a jó idő a tavasz, ami kiváló lehetőség a kertészkedésre. Azóta, hogy olvastuk a Bogyó és Babócában a napraforgós részt, megfogadtam, hogy tavasszal ültetünk mi is napraforgót. A gyerekek nagyon tudnak lelkesedni a kertészkedésért, főleg ha érzik, hogy ők is aktívan részt vettek a folyamatban. Hatalmas örömmel tudnak rohanni a cseréphez, növényekhez és nézegetni, hogy hogyan fejlődnek a virágaik.

Korosztály: 

A célba dobás gyakorlása

célbadobás gyakorlása

 

A célba dobás gyakorlása mókás játék, ráadásul nagyon kevés eszközt igényel. Már akár egy, másfél éves kortól is játszhatjuk a gyermekkel beltéren, de kültéren is. A legjobb ha különböző méretű, anyagú labdákat keresünk, úgy még izgalmasabb.

 

 

 

Korosztály: 

Barátaim, a papír guriga állatok

guriga állatok

 

Az üres papír gurigákat számtalan dologra tudjuk használni. Mi most papír állatkákat készítettünk belőlük. A guriga állatok készítése már önmagában is jó móka, de egyrészt utána játszani is lehet velük, vagy ajándékba is adhatjuk, vagy akár asztaldísznek is jópofák lehetnek vendégséghez, gyerekzsúrokhoz.

 

 

Korosztály: 

Építsd utánam!

 

építsd utánam, színes építőkockák

A formafelismerést, a színek azonosítását már 1,5 éves kortól gyakorolhatjuk a gyermekkel. Ehhez a színes építőkockák kiváló lehetőséget biztosítanak. A játék nagyon egyszerű. A lényege: építsd utánam!

 

 

 

Korosztály: 

Hogyan varázsolj régi zsírkréta darabokból csodás formájú új zsírkrétákat?

régi zsírkrétából újat

 

A régi, aprócska zsírkréta darabokból egy leleményes trükkel bármilyen formájú, új zsírkrétákat varázsolhatunk. A több év alatt összegyűlt apró zsírkréta darabkákat nem kell kidobnunk, könnyen újrahasznosíthatjuk őket. Ráadásul, ha van egy jó kis öntőformánk, még sokkal érdekesebbek is lesznek, mint a hagyományos, ceruza formájúak.

 

Korosztály: 

Járművek kvíz –ismerkedés a járművekkel 2 éves kortól

Járművek kvízjáték 2 éves kortól

 

Melyik jármű közlekedik földön, vízen, levegőben? Melyik járművet kell hívni, ha tűz üt ki? Mennyi érdekes tudnivaló van a járművekről. Játékos formában ismertethetjük meg a gyermeket a különböző közlekedési eszközökkel.

 

 

Korosztály: 

Kezdődhet az állati kvíz!

állati kvíz

 

Indulhat a kvízjáték? Lássuk, ki a legügyesebb, ki fejti meg a legtöbb kérdést! Mókás kvízjáték az állatokról a legkisebbeknek! Vegyük elő az otthoni állatfigurákból a lehető legtöbb fajtát, és rendezzük őket csatasorba! A játék egyszerűbb változata már 1 éves kortól is játszható.

 

 

 

Korosztály: 

Körberajzollak!

test körberajzolása

 

Van egy mókás kreatív játék, ami garantáltan tetszik már a kis kétéveseknek, de akár a nagyobbaknak is. Nagyon egyszerű, vegyünk elő egy nagy háztartási csomagolópapírt, fektessük rá a gyermeket, kérjük meg, hogy maradjon nyugton legalább 2 percig és rajzoljuk körbe. Ami ez után következik, az már a gyermekre van bízva!

 

 

 

Korosztály: 

Mit rejtenek a jégbombák? Mókás játék a kánikulára

jégbomba kreatív játék

 

Ebben a hatalmas hőségben a gyerekek legnagyobb szórakozása a pacsálás. Hűsítő, mókás jégbombákat készíthetünk csak egy kis vízből és néhány apró játékból. A meglepetés persze az lesz, hogy mit rejtenek a jégbombák!

Korosztály: 

Színek csoportosítása

színek gyakorlása

 

Akár már 1,5 éves kortól elkezdhetjük gyakorolni a színek megnevezését. Ehhez egyszerű, otthon található tárgyakat is jól tudunk használni. Színes gyöngyök, színes kockák vagy gombok, tálkákba való válogatása a játék.

 

 

Korosztály: 

Színes só-liszt gyurma

színes só liszt gyurma

 

A gyurmázás már 2 éves kortól jól leköti a gyerekeket, és segít a kézügyesség fejlesztésében is. A klasszikus só-liszt gyurma továbbfejlesztett változata az alábbi saját fejlesztésű színes só-liszt gyurma. A só-liszt gyurma azért nagyon jó, mert olcsó alapanyagokból elkészíthető, és sokszor újra lehet használni.

 

 

Korosztály: