3-6 év

9 tipp házimunkára ovis gyermekünkkel

házimunka ovisokkal

 

Gyermekünket, ahogy tanítgatjuk járni, beszélni, enni, úgy segíthetünk neki elsajátítani a mindennapi, ház körüli teendőket is. Érdemes ebbe rendszert vinnünk és nem csak kampányszerűen megkérni, na… már most akkor azonnal segíts anyának elpakolni! Szokja csak meg szépen, hogy bizonyos dolgokat rendszeresen el kell otthon végezni, és ahhoz, hogy mindig (vagy legalábbis általánosságban) rend és tisztaság legyen.

Korosztály: 

Fessünk színes, állatkás kavicsokat!

kavicsfestés

 

Kavicsok gyűjtésével és festésével akár egy egész napot is el lehet tölteni. A megfelelő méretű kavicsok beszerzése már önmagában jó kis feladat, a Duna-part akár jó helyszín is lehet ehhez. A kavicsfestéshez lapos, sima felületű köveket keressünk. A nem megfelelő kavicsok valószínűleg a folyóba dobva végzik. A kövek dobálása valamiért megunhatatlan móka, néhány év alatt a kis pandák akár több köbméter kavicsot is képesek visszatermelni a folyómederbe.


Korosztály: 

Halacskás iránygyakorló letölthető tábla

halas mátrix

 

Az irányok elsajátítása most játékosan gyakorolható a letölthető halacskás táblánkkal. Fel, le, jobbra, balra... rendezd el a halakat a megfelelő négyzetekbe. A játékot 4-5 éves kortól ajánljuk.

Korosztály: 

Így készül a dióhéj szarvasbogár és katicabogár

Dióhéj állatok

 

Ősszel számtalan féle termésből kézműveskedhetünk. Mi most nagyobb diók után kutakodtunk, amikből szarvasbogarat és katicabogarakat készítettünk. Csupán néhány alapanyag szükséges hozzájuk, és eltölthetünk együtt egy jó kis délutánt, főleg ha kint borult az idő...

Korosztály: 

Készségfejlesztő Djeco és fajátékok -memóriafejlesztő játékok érkeztek

készségfejlesztő játékok 2 éves kortól

 

Bővítettük készségfejlesztő játékainkat, különleges kidolgozású, egyedi stílusú Djeco játékokkal és más fejlesztő játékokkal. Ezeknek a játékoknak a nagy előnye, hogy amellett, hogy megkapóak külsőleg mind a gyerekek, mind a szülők számára, egy-egy készséget, így például a memóriát játékos formában fejlesztik. Lássuk, milyen memóriafejlesztő játékokat ajánlunk már 2 éves kortól! Nem vagyunk a híve az értelmetlen villogó, zenélő kütyüknek, amúgy is az a megfigyelésünk, hogy hamar a sarokban végzik, ha elmúlik az újdonság hatásuk. Adj a gyermek kezébe hasznos, memóriafejlesztő játékot, segítünk a választásban!

Korosztály: 

Montessori-féle nevelés, Montessori játékok

Montessori játékok

 

Montessori nevéről a legtöbb embernek a Montessori torony játék jut az eszébe. Ez az a torony, amelyre különböző méretű és színű karikák húzhatók rá. Maria Montessori nevéhez azonban nem csak ez az egyféle játék, hanem egy nevelési- pszichológiai irányzat is tartozik, ami számunkra is nagyon szimpatikus. Kicsit utánajártunk a Montessori munkásságának és tényleg nagyon érdekes…

 

Korosztály: 

Nem telhet el ősz, Gesztenye Guszti nélkül!

Így készül a gesztenye kukac

 

Ha itt az ősz, és potyognak a gesztenyék, akkor kihagyhatatlan, hogy valamilyen gesztenye állatkát, Gesztenye Gusztit készítsünk. A gesztenyék begyűjtése már önmagában jó móka, és általában persze tízszer annyi gesztenyét gyűjtünk, mint amennyi kellhet. Gyűlnek, gyűlnek a gesztenyék a bicikli kosárban, a nadrág és kabát zsebekben, anya táskájában. És persze csak nagy titokban lehet őket kidobni, mert mindegyik kincsnek számít. Mi most egy gesztenye kukacot készítettünk.

Korosztály: 

Őszi kreatív ötlet: így készül a falevél bagoly

falevél bagoly őszi kreatív tipp

 

Egy jó őszi séta közben gyűjtsünk néhány szép, színes falevelet a gyerekekkel, mert számos módon készíthetünk belőlük alkotásokat. Mi most egy baglyot készítettünk, de persze bármilyen állatot, képet ragaszthatunk, díszíthetünk a gyönyörű színű, őszi falevelekből.

Korosztály: 

Rajzolás az aszfaltra

aszfaltkréta játék tippek

 

Ha szép az idő, nem kell a szobában gubbasztani, a legjobb a gyerekekkel a szabad levegőn lenni. A rajzolásról, alkotáskor ilyenkor sem kell lemondani, mert az aszfaltkrétákkal pompás rajzokat lehet készíteni az udvarra, járdára. 

 

 

Korosztály: 

Sorozatok alkotása ovisoknak, letölthető feladatlappal!

sorozatok gyakorlása ovisoknak

A matematika alapjainak játékos elsajátítását otthon is gyakorolhatjuk gyermekünkkel. A sorozatok alkotása, akár rajzolással, akár például gyöngyök, kisebb tárgyak rakosgatásával kevés eszközzel végezhető. A sorozatok a matematika alapjai közé tartoznak, csak úgy, mint a halmazok alkotása. Érdemes rá többször visszatérni, egyrészt mert az ismétlés is fontos a tanulás során, másrészt pedig nem biztos, hogy egy alkalommal a teljes feladatlappal végeztek. 4-5 éves kortól ajánljuk ezt a játékot.

Korosztály: 

Tavaszváró papír virágcsokor

papírvirág készítése

 

Hamarosan itt a tavasz! Ennek örömére készíthetünk egy szép kis virágcsokrot papírból. A kis papír virágcsokor amellett, hogy aranyos és jól mutat az ablakban vagy asztali dekorációként, még ajándéknak is jó lehet, például a nagymamának.

Korosztály: 

Ujjlenyomatfa

ujjlenyomatfa

 

Az ujjlenyomatfa készítése azért is jó móka mert gyermekünk szabadon, teljesen legálisan lehet nyakig festékes, másrészt pedig nagyon szép műalkotások készíthetők. Szoktak ilyen fákat esküvőkön, vagy szülinapi zsúrokon is készíteni, ahol a vendégek nyomnak egy-egy ujjlenyomatot a faágakra, ami végül egy szép, nagy falombként áll majd össze. Persze bármilyen különleges esemény nélkül is készíthetünk ujjlenyomatfát a gyermekünkkel.

Korosztály: 

Ültessünk napraforgót!

napraforgó ültetése

 

Itt a jó idő a tavasz, ami kiváló lehetőség a kertészkedésre. Azóta, hogy olvastuk a Bogyó és Babócában a napraforgós részt, megfogadtam, hogy tavasszal ültetünk mi is napraforgót. A gyerekek nagyon tudnak lelkesedni a kertészkedésért, főleg ha érzik, hogy ők is aktívan részt vettek a folyamatban. Hatalmas örömmel tudnak rohanni a cseréphez, növényekhez és nézegetni, hogy hogyan fejlődnek a virágaik.

Korosztály: 

A legjobb linzer recept karácsonyra a Déditől

legjobb linzer recept

 

Karácsonykor mi mindig készítünk linzert. Azt az igazi, Dédi féle linzert. Ahogy a meleg sütőből kiárad az édeskés sütemény illata, azt a hangulatot, semmi sem tudja felül múlni. A sütemény készítésben, természetesen a lelkes kis kukták is tudnak segíteni nekünk. Most az eredeti Dédi féle receptet szeretnénk megosztani veletek.

 

Korosztály: 

Barátaim, a papír guriga állatok

guriga állatok

 

Az üres papír gurigákat számtalan dologra tudjuk használni. Mi most papír állatkákat készítettünk belőlük. A guriga állatok készítése már önmagában is jó móka, de egyrészt utána játszani is lehet velük, vagy ajándékba is adhatjuk, vagy akár asztaldísznek is jópofák lehetnek vendégséghez, gyerekzsúrokhoz.

 

 

Korosztály: 

Bogár és rovarlesen

rovar és bogárles

 

A kis felfedezők vonzódnak az állatokhoz. Nagy élmény számukra közelről vizsgálni a rovarokat, bogarakat. Már az állatkák becserkészése is nagy móka tud lenni. Ha megvan a zsákmámy, betehetjük egy nagyítós fedelű bogárvizsgáló pohárba így még alaposabban is szemügyre vehetjük őket. 

 

Korosztály: 

Bosch játék szerszámok a barkácsolás megszállottjainak

Játék szerszámok, játék szerszámkészletek

 

A barkácsolásra nyitott fiúk már egész kis korban szeretnek fúrni-faragni. Kalapálnak, csavaroznak, fűrészelnek, összeszerelnek, szétszednek újra összeszerelnek. Olyan Bosch játék szerszámokat és szerszám készleteket válogattunk össze, amelyekkel komoly munka végezhető. Az elektromos játék csavarhúzóval valóban ki-be lehet tekerni a csavarokat, a játék bicskán a legfontosabb eszközök vannak és még a zsebben is elfér, no jó az elektromos láncfűrésszel vágni nem lehet, de a lánca forog körbe-körbe és pont olyan hangot ad ki, mint az igazi. 

Korosztály: 

Fejlesztő Djeco társasjátékok érkeztek

Egy kis memória Djeco társasjáték

 

Az új Djeco fejlesztő társasjátékokkal már akár 2,5 éves kortól tudnak játszani a gyerekek. Mindegyik Djeco társasjátékra jellemző a különleges, egyedi kivitelezés, a kiváló minőség. A társasok egy-egy készséget fejlesztenek, így az Egy kis memória játék a memóriát, az Egy kis asszociáció a kombinációs készséget, Az Egy kis megfigyelés a színek játékos gyakorlását segíti, az Egy kis együttműködés társas, pedig arra tanítja a gyerekeket, hogyan küzdjenek egy közös célért. 

Korosztály: 

Hogyan készíts fűfejet?

fűfej, hajas artúr, hogyan készíts fűfejet

 

Gyermekkorunkban ha jól emlékszem "Hajas Artúr" néven futott a fűfej figura. Az a szuper a fűfejben, hogy minden nap oda lehet hozzá rohanni megnézni, hogy nő-e már a haja, lehet naponta locsolgatni. Ha pedig ügyesek vagyunk, és a felhasznált magok is működőképesek, akkor akár 2-3 hét múlva már kis ollóval frizurát is készíthetünk a fűfej barátunknak.

 

Korosztály: 

Hogyan varázsolj régi zsírkréta darabokból csodás formájú új zsírkrétákat?

régi zsírkrétából újat

 

A régi, aprócska zsírkréta darabokból egy leleményes trükkel bármilyen formájú, új zsírkrétákat varázsolhatunk. A több év alatt összegyűlt apró zsírkréta darabkákat nem kell kidobnunk, könnyen újrahasznosíthatjuk őket. Ráadásul, ha van egy jó kis öntőformánk, még sokkal érdekesebbek is lesznek, mint a hagyományos, ceruza formájúak.

 

Korosztály: 

Így készül a kávékapszula pandapár

Kávékapszula pandák

 

Kávékapszulák felhasználásával készíthetünk bármilyen állatkát a gyermekünk nagy örömére. Mi most egy pandapárt alkottunk. Kevés alapanyagból, alig 20 perc alatt elkészülnek, és máris indulhat velük a játék.

Korosztály: 

Kézügyesség fejlesztő játék tojástartóból

 

Íme egy egyszerű hozzávalókból elkészíthető játék, mellyel fejleszthető a kézügyesség, gyakorolhatók a színek, a csoportosítás és a számok is. Az egész csak annyi előkészületet igényel, hogy üríts ki egy tojástartót, kaparintsd meg a Nagyi gombos dobozát, keress még néhány színes gyöngyöt és evőpálcikákat vagy konyhai fogót (csipeszt). A játékot 3 éves kortól ajánljuk.

Korosztály: 

Körberajzollak!

test körberajzolása

 

Van egy mókás kreatív játék, ami garantáltan tetszik már a kis kétéveseknek, de akár a nagyobbaknak is. Nagyon egyszerű, vegyünk elő egy nagy háztartási csomagolópapírt, fektessük rá a gyermeket, kérjük meg, hogy maradjon nyugton legalább 2 percig és rajzoljuk körbe. Ami ez után következik, az már a gyermekre van bízva!

 

 

 

Korosztály: 

Kreatív eszköz ajánló- a kézügyesség fejlesztése kreatívan

színes ceruzák, kreatív eszközök

 

Az iskola előtti években nagy jelentősége van a kézügyesség fejlesztésének. Az egyik legjobb módja ennek a rajzolás, festés, kreatív alkotómunka. Milyen rajzeszközökkel hozhatjuk meg a kedvet az alkotáshoz? Összeállításunk segít a választásban. Melyik a jó ceruza, festék, zsírkréta?

Korosztály: 

Oldalak